Dlesni v nosečnosti

Nosečnost povzroči hormonska nihanja, ki povečajo tveganje za nastanek vnetja dlesni. Spreminjanje ravni hormonov v telesu lahko poveča občutljivost dlesni na škodljive, lepljive obloge iz bakterij, ki stalno nastajajo na zobeh.

  • Če imate znake bolezni dlesni lahko nosečnost vnetje dlesni poslabša. Zato je ključnega pomena, da pozornost namenite ščetkanju zob in uporabi zobne nitke in zobne obloge odstranjujete.
  • Če zobnih oblog s ščetkanjem in uporabo zobne nitke ne odstranite, se bodo nabirale na zobeh in pod robom dlesni, kar lahko vodi do vnetja dlesni - prve stopnje bolezni dlesni.
  • Če vnetja dlesni ne odpravimo, se lahko razvije v resnejšo obliko vnetja dlesni, ki se imenuje parodontitis, ki trajno poškoduje dlesni in kosti, ki nudijo podporo zobem.
  • Nosečnostni gingivitis je vnetje dlesni. Dlesen je otekla, rdeča in krvavi. Te težave se pojavljajo predvsem okrog prednjih zob. Vlakna, ki držijo zob postanejo bolj rahla, lahko se poveča majavost zob, ki je ni odvisna od izgube prirastišča.

Spremembe se začnejo pojavljati v 2. in 3. mesecu nosečnosti, kasneje intenziteta sprememb lahko še naraste, v zadnjem mesecu upade in po porodu izgine. Pri nosečnicah s parodontalnim obolenjem je 7 x večja verjetnost za prezgodnji porod.

Med nosečnostjo priporočamo pogosto kontrolo dlesni in redno odstranjevanje trdih zobnih oblog.