Pripomočki za čiščenje zob

Zobna ščetka

Najboljša zobna ščetka je tista, ki jo redno uporabljate.


Čopasta ščetka
S čopasto ščetko čistimo vsak zob posebej in njegove grizne ploskve. Prav tako učinkovito očisti težko dostopne površine zob za zadnjimi kočniki. je idealna za čiščenje posameznega zoba Kroglasto prirezan snop ščetin premera je oblikovan iz vlaken, ki se pri uporabi se pahljačasto razprejo in pri tem idealno prilagodijo anatomiji zoba.

Zobna nitka

Nitkanje očisti prostore med zobmi, ki jih ščetkanje ne doseže. Ščetkanje odstrani samo bakterije na dostopnih površinah, za čiščenje stičnih površin zob pa je nujna uporaba zobne nitke. Nitkanje je nujni del zobne higiene.

Medzobna ščetka
Zelo pomemben pripomoček za nego zob je interdentalna (medzobna) ščetka. Namenjena je čiščenju medzobnih prostorov, torej obeh stranskih ploskev zob. Vse več ljudi se zaveda, da samo uporaba zobne nitke ni dovolj, zato za čiščenje stranskih ploskev zob uporabljajo tudi interdentalne ščetke. Na področjih, kjer lahko učinkovito čistimo z interdentalno ščetko, so zobje v prerezu pogosto ledvičaste oblike, zato z nitko takega vbočenega predela ne moremo očistiti. Uporaba interdentalnih ščetk je zato na teh predelih izredno pomembna.

Strgalo za jezik
Večina povzročiteljev slabega zadaha se nahaja v ustih. Ko si očistimo zobe, medzobne prostore in morebitna kritična mesta nam ostane še eno nahajališče bakterij – jezik. S strgalom za jezik zaključimo celovito ustno nego.

Električna zobna ščetka
Izsledki kažejo, da električna zobna ščetka ni boljša pri odstranjevanju plaka kot je čiščenje z navadno zobno ščetko. Električna ščetka se priporoča pri ljudeh s slabo razvitimi razvite ročnimi spretnostmi, pri invalidih ali pa pri zelo motiviranih posameznikih, ki imajo že osvojeno tehniko čiščenja z navadno ščetko.

Ustni higienik svetuje pacientu zanj najustreznejše pripomočke za ustno higieno.