Vzdrževanje implantatov

Na površini implantata podobno kot na zobu nastajajo zobne obloge. Te lahko v dlesni okoli implantata povzročajo podobna vnetja, kot so vnetja dlesni okoli. Vnetje dlesni okoli implantata se imenuje periimplantnimukozitis, ki se pojavi kar v 70 %.


  • Kadar v tej fazi s pravilno tehniko čiščenja in vzdrževanja implantatov vzpostavimo dobro ustno higieno, se periimplantnimukozitis pozdravi.

  • Kadar dobre higiene ne vzpostavimo, lahko periimplantnimukozitis preide v periimplantitis. Vnetje poteka podobno kot kronični parodontitis, to pomeni, da je prizadeta kost in ob implantatu nastane kostni krater.

  • Zdravljenje periimplantnegamukozitisa in periimplantitisa se začne z učenjem postopkov pravilnega čiščenja, sledi odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog in uporaba ustnih vod z razkužili. če prej navedeni postopki ne zadostujejo, je potrebno kirurško zdravljenje.

  • Vzrok za nastanek periimplantnegamukozitisa in periimplantitisa so vedno zobne obloge.

  • Za pravilno čiščenje in vzdrževanje uporabljajte primerno zobno ščetko, specialne ščetke za čiščenje implantatov, zobno nitko in medzobno ščetko, ki naj ima s plastiko oblečeno nosilno žico.

K vzdrževanjuimplantatov sodijo tudi redni preventivni pregledi. Ustni higienik strokovno spremlja stanje in kontrolira stanje vsajenega implantata.