Sladkorna bolezen in dlesni


Pri sladkornih bolnikih se parodontoza pojavlja tri- do štirikrat pogosteje kot pri zdravih ljudeh in v bolj napredovali obliki. Vzrok za to je povišana količina krvnega sladkorja, ki spremeni tvorbo beljakovin in prekrvitev v dlesni. Zato danes parodontozo štejemo med zaplete sladkorne bolezni.

  • Sladkorna bolezen je povezana s hujšo obliko parodontoze pri tistih, ki sladkorne bolezni nimajo pod nadzorom. Ozdravitev vnetja dlesni pri sladkornem bolniku pripomore k omilitvi sladkorne bolezni. Sladkorni bolniki z dobro ustno higieno imajo manj zapletov, povezanih s parodontozo in sladkorno boleznijo.
  • Če ugotovite, da vaše dlesni krvavijo in so pogosto vnete, je nujno, da čim prej obiščete svojega ustnega higienika ali zobozdravnika, ki vam bo po pomagal ali vas napotil k specialistu parodontologu.
  • Med kontrolnimi pregledi pri ustnem higieniku se ugotavlja natančnost ustne higiene in odstrani zobni kamen, pojasni pomen pravilnega ščetkanja, svetuje pri izbiri novih pripomočkov za vzdrževanje ustne higiene in se po potrebi ponovi zdravljenje.


Pacientom s sladkorno boleznijo svetujemo redne kontrolne preglede pri ustnem higieniku na tri mesece.